Trans-formation

 

Mint minden zenész általában, én is kerestem az utam attól a pillanattól fogva, hogy hangszert fogtam a kezembe. Az első nagy lépés az volt, mikor a klasszikus zene után a jazz felé fordultam. Számos műfajt kipróbáltam, játszottam sok zenekarban, alakítottam saját formációkat. Ez mind az útkeresés része volt. 2005-ben alakítottam meg a Trans-formationt, ahol úgy érzem először megtaláltam a „saját hangom”. Az ötlet egy Eichinger Tiborral való közös duó fellépés alkalmával született. Végül arra a fellépésre szólóban utaztam, de az igény a közös zenélésre megmaradt és a zenekar megalapításához vezetett. Tibi osztálytársam volt a jazz-tanszakon, mindig nagyon szerettem sajátos zenei világát, senki máséval nem összetéveszthető kompozícióit. Egy előző formációból (Coolactive) ismertem Frey Györgyöt. Az ő basszusgitározása iránt érzett rajongásom miatt egyértelmű volt, hogy a basszus hangszeres posztra őt kérem fel. Eredetileg triót akartunk csinálni, de mégis hiányzott a teljes ritmus-szekció. Annyit tudtam, hogy mindenképp ütőhangszert szeretnék, mert úgy gondoltam, hogy a fuvolához a szoprán szaxofonhoz és a hangzáshoz, amire törekedtünk, erre lenne szükség. Így jutottunk el Mogyoró Kornélhoz, aki öt évig dolgozott velünk a lemezeken és a koncerteken. Az első lemezünkön Eichinger szerzemények hallhatók, később zenésztársaim bíztatására és segítsége mellet elkezdtem én is komponálni. A második lemezen ezek a szerzemények is hallhatók. Kialakult egy ránk jellemző hangzás, és az összeérett munka során Frey György szerzemény is felkerült a listánkra. Ebből látható, hogy a Trans-formation zenéje minden téren kollektív munka eredménye. A zenekar három év szünet után 2014-ben indult újra. Kornél ez alatt az idő alatt rengeteg megbízást kapott, a naptára betelt, így a jó kapcsolat megőrzése mellett az ütőhangszeres poszton változás történt. Ezt Pusztai Csaba örökölte.

 

Trans-formation „hivatalos”

A zenekar 2005 júliusában alakult. A jazz világában szokatlan hangszer-összeállítás jellemzi, aminek a különleges hangzás az eredménye. A ritmus-szekciót gitár, basszusgitár és ütőhangszerek alkotják, ezekhez társul a fuvola, illetve a szoprán szaxofon.

Pályafutásuk során a játékosok mindegyike tett már kitérőt sok más zenei stílus felé. Ezeket, a tapasztalatokat, irányzatokat, érzéseket az együttes tagjai egy különleges zenei szövetté alakítják - transzformálják, melyet a TRANS-FORMATION név fémjelez.

A Trans-formation saját kompozíciókat ad elő. Zenéjét műfaji besorolás szerint a jazz tágan értelmezett korlátai közé lehet beszorítani, de tartalmaz kortárs zenei elemeket és helyenként világzenei hatások is fűszerezik. A szerzeményeket legtalálóbban „kortárs jazz-fantáziáknak” lehet a nevezni.

Hangulatát tekintve rendkívül sokszínű érzelmeket közvetít - melankolikus, harsány, édeskés, tüzes, fanyar, játékos és helyenként groteszk.

 

 

Pozsár Eszter – fuvolák, szaxofon

 

Eichinger Tibor - gitár

 

Frey György – basszusgitár

 

Pusztai Csaba - ütőhangszerek

 

 

Magamról

Home

Oktatás

Zeneterápia

Trans-formation

Zene - YouTube

Lemezek

Fotók

Társművészetek

Koncertek - Elérhetőség

Smooth Jazz - rendezvények

Contempo